צוואה הדדית היא כלי משפטי חשוב, שנועד לתת מענה לבני זוג המבקשים להבטיח את רווחת בן הזוג הנותר לאחר מות אחד מהם, ולהגן על רכושם המשותף. צוואה זו מתבססת על עקרון ההדדיות וההסכמה המשותפת בין בני הזוג, ונעשית בדרך כלל מתוך רצון להבטיח שהרכוש יעבור לבן הזוג שנותר בחיים, ולאחר מכן ליורשים המשותפים.
במאמר זה נעמיק בהבנת צוואה הדדית, היתרונות והחסרונות שלה, ההבדלים בינה לבין צוואה רגילה, וכן נדון בנושאים חשובים כמו ביטול ושינוי צוואה הדדית.
מהי צוואה הדדית?
זוהי צוואה שבני הזוג עורכים במשותף, במסמך אחד או בשני מסמכים, הקובעים את ההוראות שיחולו לאחר פטירת כל אחד מהם.
מקובל בצוואה הדדית לקבוע שלאחר פטירת אחד מבני הזוג, בן הזוג שנותר בחיים, הוא יירש את בן זוגו. רק לאחר פטירת בן הזוג השני, ירשו הילדים את העיזבון.
מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית?
ההבדל העיקרי בין צוואה רגילה לצוואה הדדית היא התלות ההדדית בהחלטותיהם:
- צוואה רגילה: אדם קובע את חלוקת רכושו באופן עצמאי, ללא תלות באף צד אחר.
- צוואה הדדית: מבוססת על ההסכמה של שני הצדדים, כך שכל אחד מהם יודע מראש כיצד הרכוש יחולק ומה יעשה ברכושו לאחר פטירתו.
צוואה רגילה מאפשרת גמישות רבה יותר, שכן ניתן לשנותה או לבטלה בכל עת, בעוד שצוואה הדדית דורשת הליך מסודר ומורכב יותר לביטול או שינוי, במיוחד לאחר פטירת אחד מבני הזוג, כפי שיפורט להלן.
היתרונות בצוואה הדדית:
- הדדיות: מחד ישנו יתרון שיש בצוואה הדדית עיקרון של הדדיות: שכל הוראות הצוואה יחייבו את שני הצדדים באופן שווה.
- הגנה על בן הזוג שנותר מפני יורשים: בן הזוג שנשאר הוא היורש של בן הזוג שנפטר לאורך כל חייו וליורשים לא תהיה טענה לרכוש שנותר.
כך לדוגמא, צוואה הדדית יכולה להגן על בן הזוג שנותר בחיים מפני מצב בו הילדים יורשים מחצית מבית ההורים ודורשים לסלק את בן הזוג שנותר מהדירה, אך גם לכך יש פיתרון ללא צוואה הדדית, כפי שיפורט בהמשך.
יש לכך משמעות יתרה כאשר מדובר בנישואין שניים, והיורשים החוקיים בנוסף לבן הזוג שנותר בחיים, הם ילדיו של בן הזוג שנפטר, שאינם ילדיו של בן הזוג שנותר בחיים, שהינה מציאות מורכבת יותר, כידוע.
- הבטחת רצון משותף: המסמך משקף את ההסכמה המשותפת בין בני הזוג, ומאפשר תכנון חלוקת הרכוש בהתאם לרצונם.
- מניעת סכסוכים משפחתיים: הסכמה מוקדמת מונעת מחלוקות עתידיות בין היורשים.
החסרונות בצוואה הדדית:
- מגבלות על שינוי הצוואה: שינוי צוואה הדדית לאחר פטירה של אחד מבני הזוג מורכב ולעיתים בלתי אפשרי.ישנה בעייתיות בכך משום שמציאות החיים הינה משתנה ולא כדאי להתקבע להוראות שבאותו הרגע יכולות להיות מתאימות, אך בהמשך מתגלות כבלתי מתאימות למציאות.
- פגיעה בעצמאות: בני הזוג אינם יכולים לשנות את רצונם באופן חד-צדדי, מה שעלול להוות חסרון במצבים בהם חלים שינויים אישיים או משפחתיים.כך לדוגמא: אם נקבע בצוואה הדדית שנכס יועבר ליורש לאחר פטירת שני בני הזוג, ובפועל בן הזוג שנותר בחיים התחרט ומעניין למכור את הנכס עוד בחייו לצד ג'.
- אפשרות לניצול: בן הזוג הנותר בחיים עשוי לנצל את הרכוש באופן שאינו תואם את רצון בן הזוג שנפטר.
סעיף החוק:
ס' 8א לחוק הירושה, תשכ"ה-1965:
8א. (א( בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה – צוואות הדדיות).
(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
(1) בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;
(2) לאחר מות אחד מבני הזוג –
(א)כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;
(ב)לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;
(ג)הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה.
האם אפשר לבטל צוואה הדדית?
ביטול צוואה הדדית אפשרי, אך דורש עמידה בתנאים מסוימים:
- שני בני הזוג בחיים: כל אחד מהם יכול לבטל את הצוואה באופן חד-צדדי, כל עוד הוא מודיע על כך לצד השני בכתב. ברגע ההודעה כאמור, הצוואות של שני בני הזוג בטלות אוטומטית והעיזבון יחולק ע"פ דין.2. לאחר פטירת אחד מבני הזוג:
א. לפני שחולק העיזבון: על בן הזוג שרוצה לבטל את הצוואה עליו להסתלק מכל חלק שמגיע לו מכוח הצוואה ההדדית, לטובת בן/ בת או אח/ אחות של המוריש. ב. אחרי שחולק העיזבון: על בן הזוג שרוצה לבטל את הצוואה, עליו להשיב לעיזבון את כל מה שירש מכוח הצוואה ההדדית. עדיף להשיב בעין את מה שקיבל, ואם לא ניתן- אז את שוויו.
כיצד עורכים צוואה הדדית?
עריכת צוואה הדדית מחייבת ליווי של עורך דין מומחה לדיני ירושה, כדי לוודא שכל הדרישות המשפטיות מתקיימות. בני הזוג צריכים להסכים יחד על עקרונות חלוקת הרכוש, לקבוע את סדרי ההורשה ולהחליט על התנאים למימוש הצוואה.
התנגדות לצוואה הדדית:
ניתן להגיש התנגדות לצוואה הדדית, כגון: השפעה בלתי הוגנת, עושק, כפיה, הטעיה, היעדר כשרות משפטית של המצווה וכו'.
התנגדות לצוואה הדדית הינה מורכבת יותר ולכן כדאי להיעזר בעו"ד שהינו מומחה ומבין בתחום.
סיכום:
צוואה הדדית היא פתרון יעיל לבני זוג המעוניינים לתכנן את חלוקת רכושם בצורה שתבטיח את רווחת בן הזוג הנותר ותשמור על רצונם המשותף. עם זאת, חשוב להבין את ההשלכות המשפטיות של צוואה הדדית, כולל החסרונות והמגבלות על ביטול ושינוי לאחר פטירת אחד מבני הזוג.
לפני עריכת צוואה הדדית, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה שילווה אתכם בתהליך, יוודא שהצוואה עומדת בכל הדרישות המשפטיות ויעזור למנוע סכסוכים עתידיים בין היורשים.